Een goede mountainbike kopen

De zomer is officieel ten einde en dat betekent dat we moeten genieten van onze laatste zomerse dagen. Ook in de sport merken we de veranderingen is het seizoen, want in de herfst gaat de racefiets vaak weer de schuur in en stappen we weer over op de mountainbike. Dit is vaak ook het moment dat nieuwe mensen, zoals collega’s of vrienden de sport willen gaan proberen. Voor zowel beginners als ervaren mountainbikers is het belangrijk dat je de juiste mountainbike koopt om teleurstelling of prestatieverlies te voorkomen. De juiste mountainbike kopen valt nog niet mee, daarom geef ik je graag een aantal tips.

Wat is je ambitie

Mountainbikes zijn er in vele soorten en maten. Ook de prijzen lopen met merk en model heel erg uiteen. Als beginnende mountainbiker wil je natuurlijk eerst weten of het je bevalt. Het is dan logisch dat je dan kiest voor een goedkoper instapmodel. De professionele fietser is op zoek naar het frame waarmee die zijn vrienden of collega’s makkelijker in kan halen. Een instapmodel is bij de meeste merken zoals Scott, Trek en Giant al verkrijgbaar vanaf € 600,-. Dit zijn kwalitatief prima mountainbikes om te ontdekken of de sport je bevalt.

Wat maakt een mountainbike duur of goedkoop

Net als bij het wielrennen is het bij mountainbiken ook belangrijk dat de fiets zo licht mogelijk is. Vaak hebben mountainbikes daarom ook geen fietstassen, bel, lampen en grote spatborden, want dit is allemaal gewicht dat je de hele rit mee moet slepen. Het belangrijkste onderdeel van de fiets is het frame. Deze moet licht zijn maar ook stevig. Het is namelijk niet de bedoeling dat je frame ineens doormiddel breekt als je over een bult of drempel heen fietst. Dit is een belangrijke factor waar de prijs bepaald wordt. Hoe steviger het frame is hoe zwaarder deze vaak is. Ook de versnellingsgroep is een belangrijk onderdeel die een groot deel van de prijs bepaald. Als je de berg op moet dan wil je soepel en snel kunnen schakelen zonder dat je hierbij heel veel snelheid en kracht verliest.

Als je geen miskoop wilt doen dan adviseer ik je om naar een fietsenwinkel te gaan die veel ervaring heeft in het adviseren van mountainbikes. Succes met het fietsen!